Hoppa till innehåll

Den Belfrageska plumpuddingen

Plumpudding

Receptet är ursprungligen nedskrivet 1942 av Ulla Forssner (född Belfrage, dotter till Erik och Olga B Göteborg). Receptet härstammar från Ullas mormors mor (tillika nuvarande huvudmannens farmors mormor) född Fraser. Hennes föräldrar flyttade hit i början av 1800-talet då John Fraser blev verkstadschef för Motala verkstad. Således ett skotskt recept från början av 1800-talet. Redigerat av Ullas dotter Marie Forssner på 70-talet och nu senast av Maries kusin, huvudmannen Erik B och hans fru Sanna.

Hel sats¼ sats
1 kg sötmandel (finhackad)      250g
1 kg russin                                                           250g (Samma sort går bra )
1 kg sultanrussin                                                  250g           -!!-
1 kg matrussin                                                    250g           -!!-
1 kg blandad suckat                                               250g
knappt 1 kg skorpsmulor                                        225g
1 kg äpplen                                                           250 g
750g brun farin                                                     200g
800g idealmjöl                                                       200g
600g oxnjurtalg (kan bytas till talg eller smör)         150g
20 ägg                                                                  5 st
4 ½ dricksglas okokt mjölk                                   2,5 dl
1 dricksglas konjak                                               ½ dl

Tillagning

  • Blanda smör och mjöl väl.
  • Arbeta in skorpmjöl.
  • Lägg sedan i farin, äpple, suckat, russin och mandel.
  • Vispa upp ägg och mjölk och rör i det.
  • Lägg alltsammans i en skål/assistent och rör i en timme. (I Ullas recept förbjöds assistent av för mig oförklarlig anledning!)
  • Häll sedan i cognac.
  • Häll smeten i smorda formar. Täck smeten med bakplåtspapper och täck skålen med tyg.
  • Sätt formarna på tefat (alternativt 3 stenar) i vattenbad och koka i 3 ½ timme. Tag av duken och låt svalna. Förvaras i matkällare minst en månad gärna ett år före servering.

Servering

När plumpuddingen skall ätas kläs den åter i duk och kokas i 2 timmar. Serveras till tallrikar. Var och en brer ut puddingen och strör socker på efter smak. Värm cognac, häll upp i såsskål och tänd på. Släck i salen så mycket det går och bär in den brinnande cognacsåsen. Servera var och en som därefter rör på tallriken och håller cognacen brinnande så länge som möjligt eller efter smak.

Eventuellt serveras vaniljsås till.

Undvik att lägga serveringsskeden i skålen med brinnande cognac – lägg den i stället på fatet under.