Hoppa till innehåll

Tartan

Tartandräkten kan spåras tillbaka ända till 600-talet. En teori är att den då bars av iriska kelter och var inspirerad av den romerska tunikan. När kelterna förde med sig dräkten till Skottland, byttes materialet ut från linne till ylle. Tartandräkten var praktisk för det liv högländarna levde, det murriga ylletyget gav värme och kamouflage, den kunde vid behov användas som primitiv sovsäck och den lämnade armarna fritt svängrum vid strid.

Höglandsdräkten kom att bli en viktig politisk symbol. 1745 inleddes det sista jakobitiska upproret. Högländare i kilt under ledning av Stuartprinsen Charles angrep engelsmännen för att hävda Stuartättens rätt till den engelska tronen. Upproret slogs ned i det blodiga slaget vid Culloden. Därefter fördes en skotsfientlig politik där man bland annat belade användning av det gaeliska språket med dödstraff. Samma straff drabbade den som bar tartan.

Tartananvändningen blev åter i ropet i samband med kung Georg IV besök hos de edinburghska klanhövdingarna 1822, vilka beordrades möta sin kung iförda höglandsdräkt. Detta skedde i en tid när nationalromantiken, historiemysticismen och nationalismen präglade allt mer av konst, litteratur och samhällsliv. Sedan dess har tartandräktens popularitet tilltagit och blivit ett av de mest karakteristiska kännetecknen för Skottland.

Det belfrageska tartanmönstret har en betydligt kortare historia. Det började i samband med släktresan till Skottland 1997, då Jonas Belfrage fick kontakt med tartandesignern Peter Macdonald som tog fram några förslag på hur en belfragesk tartan skulle kunna se ut. Att släkten Belfrage sedan tidigare inte hade någon egen tartan kan bero på att det saknades en stark klanledare under den del av 1800-talet då tartandräktens popularitet åter ökade.

Det nya belfrageska tartanmönstret beslöts i princip under släktresan 1997 vid en middag i Inverness och fastställdes vid ett ordinarie släktmöte på Riddarhuset i augusti 1999. Mönstret är numera registrerat och skyddat i Skottland.

Färgskalan och mönstret i det belfrageska tartanförslaget hämtades från olika håll. De blå och gröna färgerna refererar till familjen Stuart som Belfrage historiskt har anknytning till. Den gyllenbruna färgen kommer från de belfrageska bävrarna i släktvapnet i riddarhuset, liksom den silvergrå färgen som kan ses i bakgrunden av vapnet. De gula linjerna ska dels lätta upp mönstret och samtidigt knyta an till det svenska.

Den som vill kan beställa en kilt, kjol, sjal eller slips vävd i det belfrageska tartanmönstret.

”The Scottish Register of Tartans”, https://www.tartanregister.gov.uk/tartanDetails?ref=5408